‘Het is goed zo’
Teunie Bloem- Paddenstoelen kwekerij Nesco in Hernen
Biologische champignons telen is een vak apart. Teunie heeft het zich al doende eigen gemaakt en geeft leiding aan een bloeiend bedrijf. De klant kiest de sortering en verpakking. Nesco levert in Nederland, België en Duitsland. Een groeiend aantal lokale afnemers weet haar te vinden, en dat is mooi.
Teunie Bloem is opgegroeid op de boerderij. ‘De champignonteelt is heel anders, dit is meer tuinbouw’ legt zij uit. ‘In het boerenbedrijf kijk je constant naar het weer, dat is hier minder’.
Biologisch
In drie van de vier kwekerijen werkt Nesco biologisch, zo ook in Hernen. ‘Biologisch kun je niet zomaar worden, dat kost tijd en veel voorbereidingen. Eerst moet de kwekerij helemaal leeg zijn, want de biologische teelt mag niet
De afzender
Paddenstoelenkwekerij Nesco is in 2010 ontstaan uit drie kwekerijen. Teunie Bloem werkt samen met haar collega’s Jeroen Smits en Jozef van den Elsen. Zij bezitten drie biologische paddenstoelenkwekerijen in Hernen, Sint Oedenrode en Gemert. Gezamenlijk huren zij een kwekerij in Boekel. In Hernen groeien witte-en kastanjechampignons. De handel, het vervoer en de verpakking regelt het bedrijf zelf. De overstap naar biologisch is in 2013 gemaakt.
gecombineerd worden met traditioneel werken. Alle grondstoffen moeten van biologische oorsprong zijn’. Vooral in het begin was het moeilijk om aan stro te komen, dat was er onvoldoende. De grondstoffen blijven in de biologische keten. De compost die er uit gaat, wordt terug geleverd aan de akkerbouwer van het stro. Nesco wordt streng gecontroleerd. SKAL (controle instituut voor biologische land-en tuinbouw) komt jaarlijks langs. Ook komen zij wel eens onaangekondigd op bezoek. Er waren meerdere redenen om over te stappen naar biologische teelt: ‘Het is een groeiende markt, de prijzen zijn beter en we kunnen ons hierdoor onderscheiden. Natuurlijk is het ook belangrijk dat het beter is voor het milieu’.
‘Natuurlijk is het ook belangrijk dat het beter is voor het milieu’
De klant bepaalt
De handel en het vervoer heeft Nesco zelf in de hand. Het bedrijf bezit een eigen vrachtwagen en twee busjes voor het beleveren van kleinere klanten. Een van de busjes heeft zonnepanelen op het dak, de stroom die hiermee wordt opgewekt zorgt voor de koeling.
Met acht medewerkers runt Teunie de vestiging in Hernen. Naast het telen van champignons worden in Hernen ook alle verpakkingsactiviteiten uitgevoerd.
De producten worden geleverd in diverse verpakkingen: Kratjes van 3 kilo, bakjes met hele champignons, met schijfjes of een sortering. Soms met alle stickers van de supermarkt er op.
Drie vluchten
De champignons groeien in zes cellen. Een cel wordt gevuld met compost, stro en een netwerk van witte draadjes (mycelium). Daar gaat een dunne laag dekaarde overheen. Het geheel wordt gesproeid. Na enige tijd groeit het mycelium naar de oppervlakte en daar groeien de paddenstoelen uit. Na ongeveer achttien dagen kunnen de eerste champignons worden geplukt. Het plukken duurt zo’n vijf dagen. Zo’n cyclus wordt ‘vlucht’ genoemd. Daarna volgt de tweede vlucht. Er wordt opnieuw gesproeid en de champignons komen nogmaals op. Elke keer is de opbrengst minder, maar afgezet tegen de kosten van de compost is het wel de moeite waard. Na drie vluchten wordt de cel leeggehaald en begint het allemaal opnieuw. ‘De juiste luchtvochtigheid en temperatuur bepalen het succes, dat houd ik meerdere keren per dag in de gaten’ legt Teunie uit. ‘En het plukken natuurlijk, goed plukken is heel belangrijk’.
‘En het plukken natuurlijk, goed plukken is heel belangrijk’
Plukken moet je leren
Plukken gebeurt met de hand. Daar komt nog heel wat bij kijken. ‘Je kunt niet zomaar alles er af plukken. Je moet de grootste plukken, de zwakkere er uit sorteren en ruimte maken voor de kleinere zodat die verder kunnen groeien’ vertelt Teunie. ‘Sommige bedrijven plukken machinaal, maar die champignons worden gebruikt voor conserven’.
‘Ja, dat is altijd leuk toch? Dat onze champignons hier in de omgeving worden gegeten?’
Ook lokaal
Een deel van de oogst blijft in de buurt. Aan de straat staat een champignonautomaat voor particulieren. Een service aan de mensen en ook voor het gemak: ‘We kunnen lekker doorwerken en de klanten kunnen altijd champignons kopen. Dat doen ze dan ook op alle uren van de dag, soms om elf uur ’s avonds of om drie uur ’s nachts’. Verder zijn de producten van Nesco te vinden bij supermarkt Attent van Gerbrand Pekel in Bergharen en de Winkelwagen van Aryanne Ouburg. Francesco van de pizzabus is klant en een aantal restaurants. ‘Ja, dat is altijd leuk toch? Dat onze champignons hier in de omgeving worden gegeten?’
Op het moment Heeft Teunie geen ambities om te groeien. ‘Voor mij is het nu goed. Eerst maar eens zien dat we dit mooi vol kunnen houden. Groter worden is nu niet het plan, maar je weet nooit wat de toekomst brengt’.
Tekst: Anneke Bode en Carolien Guelen
Fotografie: Ton Rothengatter
21 juni 2016

